15/11/2021 - 3677 гласуваха в Община Полски Тръмбеш при активност 32,5% по списъци с постоянен адрес
3677  гласуваха в Община Полски Тръмбеш при активност 32,5% по списъци с постоянен адрес

3677 жители на Община Полски Тръмбеш са гласували на 14 ноември за президентска двойка и за народни представители. Избирателната активност и тук е ниска – 32,5%. Тя обаче се пресмята по списъците на гласоподаватели, които в България се правят по постоянен адрес и в общината хората са 11 443. Над 3000 от тях са в чужбина! По този начин обаче се отчита ниската избирателна активност, защото у нас имаше само идеи изборните списъци да се правят след като хората с постоянен адрес бъдат питани къде ще гласуват.
Независимо от този огромен проблем в страната, който неясно защо не се коментира, в 22-те секции на Община Полски Тръмбеш 2014 избиратели са дали своя вот за кандидат президентската двойка Румен Радев – Илияна Йотова, което е 54, 62%. Другите проблеми за ниската избирателна активност е пандемията от К-19 и машините, които се оказаха трудни за доста българи.
Първа политическа сила на тези избори в общината е ДПС с 940 гласували. На второ място е БСП със 700 души, дали своя глас.
10 сигнали са постъпили в местното полицейско управление в изборния ден. Те са свързани с твърдения за купуване на гласове и други нарушения в Раданово, Петко Каравелово, Куцина, Страхилово и Полски Тръмбеш. Нито един сигнал обаче не е потвърден при проверките. Местните са съобщавали,че се предлагали между 50 и 100 лв. за гласуване за определена политическа партия, но доказателства не са намерени. Има една жалба до Районната избирателна комисия, която е препратена към МВР.

12/10/2021 - Дъщерите на Рачо Илиев дариха 100 негови тома на библиотеката в Полски Тръмбеш
Дъщерите на Рачо Илиев дариха 100 негови тома на библиотеката в Полски Тръмбеш

Дъщерите на почетния гражданин, краевед, учител и журналист Рачо Илиев дариха около 100 тома с негови творби на читалищната библиотека в Полски Тръмбеш. Милена и Христина Илиеви сами са подбрали материалите за дарението от архивите на баща си. Огромното дарение в библиотеката на народно читалище „Отец Паисий”, бе направено от дъщерята Христина и нейната дъщеря Теодора, внучка на Рачо Илиев /на снимката/.
Рачо Илиев е родом от Полски Тръмбеш. Той е автор на краеведска литература за своя роден край - „Полски Тръмбеш” (1979г.), „Бразди” (2002г.), „Сто години с духа на Паисий” (2005г.), „Всеотдайност” (2009г.), „Непобедените”(2010г.) и много други.
Дарените томове са с разнообразна тематика и включват учебници, художествена, историческа, географска литература, атласи, репродукции. Сред дарението са и архиви на училището в с. Тенча, днес част от Обединение, спомени от Кръстю Георгиев, тъст на краеведа, снимки и негови лични архиви за селото.
Рачо Илиев е удостоен със званието „Почетен гражданин на Полски Тръмбеш” на 8 септември 2005 година по случай празника на града. Той е дългогодишен журналист на страниците на в. „Борба”, винаги е имал търсещ и неспокоен дух.

28/09/2021 - Кметът на Полски Тръмбеш в инициативния комитет Румен Радев да е пак президент
Кметът на Полски Тръмбеш в инициативния комитет Румен Радев да е пак президент

Кметът на Полски Тръмбеш Георги Чакъров е в инициативния комитет от над 200 души Румен Радев да е отново президент. В него участват и кметовете на Павликени инж. Емануил Манолов, и на Сухиндол Пламен Чернев. Тримата бяха част от форума, който се проведе в столицата на 27 септември и издигна кандидатурата на Радев като независим кандидат за президент втори мандат. В комитета участва и Весела Лечева, която вече е с номинация за водач на листата на БСП в областта за изборите на 14 ноември, когато ще се избира президент и ново Народно събрания.
Георги Чакъров участва за пръв път в подобно начинание. Един от мотивите на градоначалника, която управлява успешно пети мандат Община Полски Тръмбеш, е вътрешна необходимост за смяна на системата. А хората, които могат да постигнат това, са президентската двойка Радев - Йотова. Според кмета, Румен Радев сам и без страх в началото е дръзнал да покаже недъзите на управлението у нас. След 30 години партийни опити в президентската институция, а добре,че е има такъв модел, който се нуждае от подкрепа, заяви още Георги Чакъров.
„… Обществото ни е все по-объркано в представите си за добро и лошо, правилно и грешно. Затова днес повече от всякога имаме нужда начело на държавата да е човек с ясно подредени морални ценности, с ясно и разбираемо говорене и с достатъчно смелост, за да отвори важните теми пред народа ни. Пет години Румен Радев неизменно задаваше тон на обществения диалог…”, написа на стената си във Фейсбук кметът на Павликени инж. Манолов.

15/09/2021 - 951 деца тръгнаха на училище в общината, първият звънец би за 72-ма първолаци
951 деца тръгнаха на училище в общината, първият звънец би за 72-ма първолаци

951 деца тръгнаха на училище в Община Полски Тръмбеш тази учебна година. Първолаците са общо 72-ма в трите учебни заведения.
В СУ „Цанко Церковски” в Полски Тръмбеш първокласниците са 47 деца в две паралелки, в ОУ „Св.Св.Кирил и Методий” в с. Раданово те са 15 хлапета и в ОУ „Васил Левски” в село Петко Каравелово са 10 деца.
В СУ „Цанко Церковски„ в общинския център всички ученици са 743 деца, в Раданово – 115 деца и в основното училище в Петко Каравелово децата са 93.

30/08/2021 - Кметът Георги Чакъров даде своята награда на „Полските щурчета” на даровита незряща певица
Кметът Георги Чакъров даде своята награда на „Полските щурчета” на даровита незряща певица

Кметът на Полски Тръмбеш Георги Чакъров връчи своята награда от националния конкурс за забавна песен „Полските щурчета” на даровита незряща певица /на снимката/. 17 –годишната Кристиана Кирилова спечели сърцето на градоначалника със своята песен „Очакване да съмне”. По време на връчването на галаконцерта в неделя вечерта на сцената на конкурса в центъра на града кметът с вълнение обяви,че е избрал това момиче заради таланта и, който пък се дължи на корените с общината. Оказа се, че бащата на Криси е от Климентово, а баба и дълги години е била председател на пенсионерския клуб. Наградата на кмета е морална и е диплом за участие в именития конкурс, който се проведе за шести път по егидата на председателя на едноименното сдружение Веселин Маринов и създател на музикалния фестивал.
Кристиана Кирилова се състезава в четвърта възрастова група, където получи осмо място. В същата група участва и Румяна Христова от Полски Тръмбеш, която се класира на 15-то място. Освен нея за участие в конкурса от общината се бяха записали още три момичета, но заради проблем с гласа в последния момент, те отпаднаха от надпреварата. Иначе на подиума Любомира Кирилова, Марисвет Тодорова и Калина Колева.
Над 90 деца от цялата страна участваха в тазгодишното издание на конкурса за млади изпълнители на забавна песен въпреки пандемията и мерките в държавата. Заради Ковид-19 сега наградените бяха обявени на сцената на открито в неделя преди обяд вместо в Историческия музей, както бе планирано.
Професионалното и изключително прецизно жури с председател Етиен Леви и членове Красимир Гюлмезов и Светослав Лобошки, определи много трудно носителите на Гран При и първите места в четирите възрастови групи. Благодарение на спонсорството на местни фирми от общината, носителите на Гран При освен статуетката на Иван Кулински, получиха и по 500 лева парична награда. Най-малкият участник бе само на 5 г. Даная Запрянова обаче получи Гран При в първа възрастова група. С първа, втора и трета награда в същата възрастова група си тръгнаха Дария Стефанова от Русе, Анастасия Банкова от София и Ема Атанасова също от София.
Гран При във втора възрастова група получи 12-годишната Мария Чолакова от Асеновград. Бриана Петрова от Варна взе първа награда, Кристиян Менев от Велико Търново бе удостоен с втора,  третото място си разделиха Ивайла Иванова от Варна и Магдалена Георгиева от Русе.
В трета възрастова група Гран При бе връчена на 13-годишния Крум Крумов от Петрич, който също спечели много овации и от публиката. В тази група журито връчи по две втори и две трети награди. Второто място си поделиха Алекс Карабоев от Горна Оряховица и Десислава Василева от Русе, а третото Вилияна Иванова от Свищов и Далия Ковачева от Габрово.
В четвъртата група с най-големите участници талантливите млади изпълнители също затрудниха журито. Тук Гран При получи 17 –годишната Гала Ботева от Севлиево. Елена Николаева но 16 г. от Казанлък взе първата награда, второто място бе за Александра Златева от Разград и Веселина Няголова от Русе, а третото за Кристина Тодорова, също от Русе.
Носителите на различните отличия, получиха своите награди от различни културни деятели от общината, представители на спонсорите и естествено от създателя на щурчетата Веселин Маринов. Конкурсът завърши с изпълнение на химна на „Полските щурчета”, в което се включиха всички наградени млади изпълнители / на снимката/.
Националното елитно музикално събитие с участници от Бургас до Плевен и от Русе до Петрич, както се изрази Светослав Лобошки, бе съпроводено и с два концерта на звезди от родната естрада. В първия ден – петък, пяха Мариана Попова и квартет „Белканто”, а в събота вечер гости и жители на общината бяха изненадани от песните на Панайот Панайотов.

АВТОР: Н. Сукова

24/08/2021 - Сготвиха два казана булгур на „Празника на царевицата” в Страхилово
Сготвиха два казана булгур на „Празника на царевицата” в Страхилово

С два казана булгур по стародавна страхиловска рецепта гостиха участниците на „Празника на царевицата”. Зърното бе подарено от местния земеделски производител Г. Семов. Празникът се проведе за четвърта поредна година и е посветен на основната култура, която се произвежда в този край – царевицата. В събитието участваха състави от цялата община и от Габрово. Танцьори, певци и музиканти огласяха центъра на селото през целия съботен ден благодарение на инициативата на местното читалище „Просвета 1898”. Сред изненадите на празника бе отличното представяне на Султана Станчева и Тинчо Лазаров, при НЧ "Изгрев - 1900"от Павел и изпълнението на малката Мария Въртикъщникова от Иванча, поясни още секретарят на читалището в Страхилово М. Минчева. Тя допълни, че амбицията на домакините е този празник да се превърне в дълголетна традиция, за да може чрез песен, танци или ритуал да се пази българският дух.

АВТОР: Н. Сукова

07/07/2021 - 30 деца тренират плуване на спортния комплекс „Добри Динев”
30 деца тренират плуване на спортния комплекс „Добри Динев”

30 деца ще тренират плуване до 28 юли програма „Синьо лято” на спортния комплекс „Добри Динев” в Полски Тръмбеш под ръководството на треньора и главен спасител Марин Маринов. Освен това той съвсем наскоро взе диплома за учител по физическо възпитание от ВТУ.  Програмата е съвместна с БЧК -  Велико Търново и се провежда за четвърта година за хлапета на възраст от 6 до 14 г. В нея децата се учат да плуват, как да се предпазят от удавяне,  как могат да помогнат на давещ се с подръчни материали. След завършване на курса всички деца получават грамоти.

АВТОР: Н. Сукова

Въведи кода:
ФОРМА ЗА КОНТАКТИ:
Click for new image
АДРЕС:
Полски Тръмбеш, 5180
ул."Черно море" №4
Централа: 06141/41-41, 41-42
Факс: 06141/69-54
E-mail: obshtina_pt@abv.bg
placeholder
Всички права запазени! © 2018 Община П. Тръмбеш
 
Официален интернет сайт
Подаване на сигнал за корупция
Свържете се с нас
ОБЩИНА Полски Тръмбеш
Приемственост и традиции
Отпечатай страницата